Peakbagger.com

Ascent of Säntis on 2018-07-01

Climber: Péter Hugli

Others in Party:Kurtán Balázs
Date:Sunday, July 1, 2018
Ascent Type:Successful Summit Attained
Peak:Säntis
    Location:Switzerland
    Elevation:8209 ft / 2502 m

Ascent Trip Report

Balázs az elozo héten már járt a svájci Säntis-en, de azt mondta szívesen felmegy velem a másik oldalról. Én mindenképp a Lisengraton akartam végigmenni, mert látványos, és nem akartam Hüttében alvást sem, hanem rögtön a völgybol egy nap alatt. Vonat helyett az Oszkár telekocsi vitt ki, most Mercedes Vito helyett Opel Vivaro és nagyon kevés cuccot vittem, az eddigi tapasztalataim alapján most eloször a könnyu Salomon Sense Ride terepfutó cipot válaszottam a bakancs helyett. Kellemes és szabad érzés volt újra Svájcba érni, foleg, hogy a nap is sütött. Pont mikor megérkeztem volna a Wildhausban lévo szállásra, abban a pillanatban ért oda Balázs is. Este vacsora, tervezgetés, nevetgélés.

Másnap korán indultunk Gamplüt irányába onnan a Nädliger gerincére. Rengeteg tehén! Óvatos lopakodás, aztán szaladás, mert Balázs felingerelt egyet a múúúú-zással, idegileg kikészülés, hogy ugye több már nem lesz? A Nädliger oldalában hó, pont nem ideális a terepfutó ciponek. Meg is sérült az alsó lábszáram/bokám egy ráguruló kotol, de szerencsére semmi komoly. A Rotsteinpass felett jó kilátás az Altmannra és a messzi úticélra. A hágónál Blázs már a felvonós visszaútra szavaz (én meg mehetek az általa korábban felingerelt tehenek irányába?). A Lisengrat nagyon szép, mennyivel könnyebb ebben a cipoben menni! 7 óra alatt értünk fel, a csúcson pedig szörnyulködés, tömeg, az épületek, miért kellett így elcsúfítani a hegyet? Persze tudtam elore, hogy ez lesz, de az ultra az ultra, fel kellett ide jönni. Egy sör aztán Balázs már ment is a felvonóhoz, én pedig úgy gondoltam, hogy ha már futócipo van rajtam akkor fussunk a Lisengraton aztán a Rotsteinpasstól Gamplütbe közvetlenül vezeto úton, ebben a cipoben lefelé nem is olyan fárasztó, nem kell a gravitáció ellen küzdeni. Tehenek mellett csak más turisták mögött merek elmenni persze megijedve. Az odaúton felingerelt tehén így nem esett útba és végül le is értem szinte Balázzsal egyszerre. De o már nem is maradt mára, mert menni kellett dolgozni. Nekem viszont hétfore szerencsére megvolt a szabadságom és az elso osztályú Railjet vonatjegyem is.

Felszerelés: Terepfutó cipo, sisak nem kellett.
Folytatás:
https://peakbagger.com/climber/ascent.aspx?aid=1011017
Summary Total Data
Ascent Statistics
    Route:Wildhaus -> Gamplüt -> Nädliger -> Lisengrat
    Start Trailhead:Wildhaus Schönau  
Descent Statistics
    Route:Lisengrat -> Schafboden -> Wildhaus
    End Trailhead:Wildhaus Schönau  This page has been served 288 times since 2005-01-15.
Copyright © 1987-2022 by Peakbagger.com. All Rights Reserved. Questions/Comments/Corrections? See the Contact Page Terms of Service