Peakbagger.com

Ascent of Gerlachovský štít on 2015-10-03

Climber: Péter Hugli

Others in Party:Molnár Balázs
Date:Saturday, October 3, 2015
Ascent Type:Successful Summit Attained
Peak:Gerlachovský štít
    Location:Slovakia
    Elevation:8707 ft / 2653 m

Ascent Trip Report

A Gerlachfalvi-csúcs a Magas-Tátra legmagasabb hegye. M. Balázsnak nagy álma volt feljutni ide. O ott volt az Olümposzon velünk augusztusban. Persze nekem is nagy álmom volt, sot kötelességemnek éreztem!

A két normálút (a Felkai-völgy felöli és a Batizfalvi-völgy felöli) csak két esetben járható:
-fizetett hegyivezetovel
-UIAA igazolvánnyal, de csak LEFELÉ

UIAA igazolványom ugyan volt, de szerintem a hegyivezetovel való mászás csak sterilizálja a kalandot. Megnéztem pár videót az útról és képeket is nyomtattam. Az út nehézsége csupán abban áll, hogy nincs jelölve. Az Alpokban simán jelölt út lenne, de ez itt a turisták lehúzásáról szól. A biztonság kedvéért kölcsönkértem egy kötelet is hátha ereszkedni kell. L. Gergely (a kötél kölcsönadója) pedig csak ígérgetett, végül az indulás elotti nap csütörtök este 10 után kaptam kézhez úgy hogy az elozo lakóhelyének a bérlojétol vettem át...

Kora reggel a Keletinél találkoztunk és vonatoztunk Poprádra, M. Balázs egybol egy felessel kínált, elfogadtam. Elsore meglátni a hegyet a vonat ablakából kicsit nyugtalanító volt, még magam sem hittem el, hogy feljuthatunk. Nem azért mert olyan nehéznek tunt, hanem, mert sok változó volt. Megtaláljuk-e az út kezdopontját, a Gerlachfalvi-próbát? Nem büntetnek-e meg ellenorök? Marad-e a jó ido?

Mivel nem volt hely a Sziléziai házban ezért távolabbról, a Bilikov menedékháztól indultunk másnap 4 körül...
Nem bírtam enni, helyette egy Monster, esetleges éjjeli állatoktól való félelem, a hátamon a kötél és a rengeteg cucc nehéz, Balázs pedig nagyon gyorsan ment.

Mire felkelt a nap, a Gerlachfalvi-próba nevu beszállónál már ott voltak a vezetett partik, mind összekötve. Egy meredek szikla vaskapaszkodókkal. Minek ide kötél? Mi csak szlovákul odaköszöntünk és beloztünk. Utána járóterep, egy embert láttam szólóban. Az utat elég könnyu volt követni, mert mások is mentek rajta. Félúton persze az egyik parti vezetoje megkérdezte, hogy honnan jöttünk és mit keresünk itt, meg tudjuk-e hogy itt nem szabad mennünk. Mutattam az UIAA kártyám (persze tudtam, hogy nem számít) és kérdeztem, hogy akkor most forduljunk vissza? Persze büntetés nélkül hagyta, hogy menjünk tovább.

Kell a kezeket használni, de nagy technikai nehézség nincs, foleg ilyen hibátlan idoben, simán felértünk. Balázs piros-fehér-zöld szalagot akart a keresztre kötni, ez már nem tetszett a szlovákoknak, szóval csak egy fotó erejéig volt ott.

Lefelé számítottunk az ereszkedésre, de nem kellett, tehát egész végig feleslegesen vittem a hátamon egy 50 méteres kötelet és a beülot.

A leéréskor a Batizfalvi tó mellett a napsütésben fekve mintha egy teher esett volna le rólam, hogy sikerült, vége a nyugtalankodásnak. Teljesítettük a kötelességet. Balázs azt mondta, hogy most nem örül, mert sikerült elérnie a vágyott célját és most utána nem tudja hogyan tovább. A Sziléziai házban, ami egy hotel, nem is menedékház, ettünk, ittunk, ünnepeltünk, Balázs még hányt is. Nehezen aludtam el az izgalmak miatt.

Felszerelés: Nyáron bakancs és sisak elég (kötél, belülo nem kell!)
Lehet gyorsabb már felfelé is a Batizfalvi oldalon menni, mert egyértelmubb az út, a vezetok nem arra viszik a klienseket és akkor a visszafelé útnál sincs ismeretlen rész.

Folytatás:
https://peakbagger.com/peak.aspx?pid=10302
Summary Total Data
    Gear Used:
Hut Camp
Ascent Statistics
    Route:Ótátrafüred -> Hrebienok -> Felkai völgyi normálút
    Start Trailhead:Ótátrafüred  
Descent Statistics
    Route:Batizfalvi völgy -> Sziléziai ház -> Ótátrafüred
    End Trailhead:Ótátrafüred  This page has been served 780 times since 2005-01-15.
Copyright © 1987-2022 by Peakbagger.com. All Rights Reserved. Questions/Comments/Corrections? See the Contact Page Terms of Service