Peakbagger.com

Ascent of Mount Ida on 2014-06-12

Climber: Péter Hugli

Others in Party:Majoros Szilvia
Date:Thursday, June 12, 2014
Ascent Type:Successful Summit Attained
Peak:Mount Ida
    Location:Greece
    Elevation:8058 ft / 2456 m

Ascent Trip Report

Elso repüloutas nyaralásomhoz be akartam iktatni egy könnyen megmászható de mégis fontos hegyet. Az Ida vagy Psiloritis a legmagasabb hegy Krétán. Athénból hajóval mentünk Heraklionba, ott szerdán rengeteg evés-ivás a kiváló PANTOPOLEION GEYSEON étteremben (Ajándék desszert, ajándék felesek a személyzettol)

Csütörtökön a bérelt autóval (ajándék üveg bor hozzá) mentünk a Nida fennsíkhoz, ott csak romos épületek és pár parkoló autó, egy kosivatag. Valószínuleg utolsóként indultunk emlékeim szerint fél 11 körül, az interneten talált térkép kinyomtatva nálam. Megnyugodtam, hogy az út piros pöttyökkel jelölve van. Felszerelésünk: Bakancs, rövidnadrág, sál, kapucnis pulóver.... kevés. A túra sokkal hosszabb volt mint gondoltuk. A völgyek nagyobbak, monumentálisabbak, mint amit elképzeltem. Magányosabb, félelmetesebb érzés. A csúcsról visszatéro pár emberen kabát és sapka. Párás felhos ido, látunk egyáltalán valamit ha felérünk? Nagy sokára a ködbol kiérve az északi gerinc mögött már látni Herakliont és a tengerpartot. A csúcsgerincen, már ha ezt a lankát lehet így nevezni már elkezdtek eloszlani a felhok, de olyan szél lett, hogy konkrétan attól féltem, hogy lefúj minket. Meg kellett állni rendszeresen a kövek mögé bebújni pihenni. Ráadásul fáztunk a szélben, megértettem miért voltak úgy beöltözve a visszafelé jövo túrázók. A legörömtelibb érzés az volt, mikor végre megérintettem a csúcson lévo koépítmány melletti csengot. A nap teljesen kisütött ekkorra, Kréta északi és déli partját is látni innen. A szél ugyan nem hagyott alább, de az építmény mögött biztonságban voltunk, egy rövid ideig csak mi ketten ráadásul. De itt is konkrétan kifújta a pénzem és az irataim a zsebembol a szél... 10 Euró biztos elveszett, a személyi igazolvány szerencsére megmaradt. Ugyanarra mentünk visszafelé, naplementére értünk vissza utolsónak nagyon fáradtan és szétégve. Még hetekkel a túra után is nagy bordarabok váltak le a vádlimról. Este mély alvás az Anogeia nevu faluban és pénteken regenerálódás. A szállásadó (miután adott egy-egy ajándék felest) mesélte, hogy voltak itt belgák akik három napot vártak a jó idore, hogy felmehessenek az Idára, aztán hazamentek. Szegény belgák.

Felszerelés: bakancsban mentünk, rövidnadrágban, de ide inkább ez kellett volna: terepfutó cipo, sapka, sál, kesztyu, meleg felso.

Folytatás:
https://peakbagger.com/climber/ascent.aspx?aid=701827
Summary Total Data
Ascent Statistics
    Route:E4 a Nida fennsíkról
    Start Trailhead:Nida fennsík  
Descent Statistics
    Route:E4
    End Trailhead:Nida fennsík  This page has been served 493 times since 2005-01-15.
Copyright © 1987-2022 by Peakbagger.com. All Rights Reserved. Questions/Comments/Corrections? See the Contact Page Terms of Service