Peakbagger.com

Ascent of Mount Ida on 2014-06-12

Climber: Péter Hugli

Others in Party:Majoros Szilvia
Date:Thursday, June 12, 2014
Ascent Type:Successful Summit Attained
Peak:Mount Ida
    Location:Greece
    Elevation:8058 ft / 2456 m

Ascent Trip Report

Első repülőutas nyaralásomhoz be akartam iktatni egy könnyen megmászható de mégis fontos hegyet. Az Ida vagy Psiloritis a legmagasabb hegy Krétán. Athénból éjszakai hajóval mentünk Heraklionba, másnap a szerdán a városnézés után rengeteg evés-ivás a kiváló PANTOPOLEION GEYSEON étteremben, ajándék desszert és ajándék felesek a személyzettől.

Csütörtökön a bérelt autóval, amihez ajándék üveg bor járt, mentünk a Nida fennsíkhoz, ott csak romos épületek és pár parkoló autó, egy kősivatag. Valószínűleg utolsóként indultunk emlékeim szerint fél 11 körül, az interneten talált térkép kinyomtatva nálam. Megnyugodtam, hogy az út piros pöttyökkel jelölve van. Felszerelésünk: Bakancs, rövidnadrág, sál, kapucnis pulóver.... kevés. A túra sokkal hosszabb mint gondoltuk. A völgyek nagyobbak, monumentálisabbak, mint amit elképzeltem. Magányosabb, félelmetesebb érzés. A csúcsról visszatérő pár emberen kabát és sapka. Párás felhős ido, látunk egyáltalán valamit ha felérünk? Nagy sokára a ködből kiérve az északi gerinc mögött már látni Herakliont és a tengerpartot. A csúcsgerincen, már ha ezt a lankát lehet így nevezni már elkezdtek eloszlani a felhok, de olyan szél lett, hogy konkrétan attól féltem, hogy lefúj minket. Meg kellett állni rendszeresen a kövek mögé bebújni pihenni. Ráadásul fáztunk a szélben, megértettem miért voltak úgy beöltözve a visszafelé jövő túrázók. A legörömtelibb érzés az volt, mikor végre megérintettem a csúcson lévo kőépítmány melletti csengőt. A nap teljesen kisütött ekkorra, Kréta északi és déli partját is látni innen. A szél ugyan nem hagyott alább, de az építmény mögött biztonságban voltunk, egy rövid ideig csak mi ketten ráadásul. De itt is konkrétan kifújta a pénzem és az irataim a zsebembol a szél... 10 Euró biztos elveszett, a személyi igazolvány szerencsére megmaradt. Ugyanarra mentünk visszafelé, naplementére értünk vissza utolsónak nagyon fáradtan és a naptól szétégve. Még hetekkel a túra után is nagy bordarabok váltak le a vádlimról. Este mély alvás az Anogeia nevu faluban és pénteken regenerálódás. A szállásadó, miután adott egy-egy ajándék felest mesélte, hogy voltak itt belgák akik három napot vártak a jó időre, hogy felmehessenek az Idára, aztán hazamentek. Szegény belgák.

Felszerelés: bakancsban mentünk, rövidnadrágban, de ide inkább ez kellett volna: terepfutó cipő, sapka, sál, kesztyű, meleg felső.

Folytatás:
https://peakbagger.com/climber/ascent.aspx?aid=701827
Summary Total Data
Ascent Statistics
    Route:E4 a Nida fennsíkról
    Start Trailhead:Nida fennsík  
Descent Statistics
    Route:E4
    End Trailhead:Nida fennsík  This page has been served 604 times since 2005-01-15.
Copyright © 1987-2023 by Peakbagger.com. All Rights Reserved. Questions/Comments/Corrections? See the Contact Page Terms of Service