Peakbagger.com

Ascent of Lomnický štít on 2018-09-30

Climber: Péter Hugli

Other People:Solo Ascent
Date:Sunday, September 30, 2018
Ascent Type:Successful Summit Attained
Peak:Lomnický štít
    Location:Slovakia
    Elevation:8642 ft / 2634 m

Ascent Trip Report

A Lomnici-csúcs a Magas-Tátra második legmagasabb hegye, viszont ez a leglátványosabb. Csúcsos, hatalmas déli falával uralkodik a Kő-pataki-tó felett. Sajnos a teteje el lett csúfítva a drótkötélpálya állomásával. A Tátrában összesen három csúcsnak van 400 m felett a relatív magassága (kiemelkedése), a Gerlachfalvi-csúcs, a Lomnici és a Kriván. A másik kettőn már voltam, ezért ez a hegy kötelező volt számomra.

A legkönnyebb a déli gerinc felőli normálút, és akárcsak a többi úttalan tátrai csúcs, ez is csak két esetben járható:
-fizetett hegyivezetővel
-UIAA igazolvánnyal, de csak LEFELÉ

Az út nehézsége csupán abban áll, hogy nincs jelölve. Szólóban vágtam neki, hogy ne kelljen senkihez igazodni a szervezésben. A legkevésbé komplikált mód az volt, hogy kettőt alszom Ótátrafüreden kényelmesen szállodában. Oda úgyis tudom az utat vonattal. Egy napba pedig onnan is belefér a csúcs. Mivel a bakancsom az újratalpalásról nem ért még vissza ezért Szilvike bakancsában mentem, szerencsére egyforma méretű a lábunk. Szombaton vonattal kiutaztam és a hotelba (a kiváló Tatrasport Zampa) bejelentkezés után még aznap felmentem a Kő-pataki-tóig, hogy szemügyre vegyem a terepet. Már a Lomnici-nyeregbe is csak libegővel lehet felmenni, az odavezető, régi zöld turistaút bejárata el van rejtve a törpefenyok közé, ráadásul már a zöld jelzést is eltávolították. Persze ez is csak a lehúzásról szól, a Lomnici-nyeregig ugyanis az út teljesen veszélytelen, jól kijárt és még a kezeket sem kell használni. Más hegymászókat láttam erre lejönni a felhős időben és úgy találtam meg az út kezdetét végül, a játszótér és az ülőlift állomás közt kell a kerítésen átlépni a régi lezárt zöld turistaútra. Sőt, a keresgélés közben megtaláltam, hogy megközelíthető még a tómeder felso részén, a kőembereket követve és balra fordulva. Így egy kicsit nyugodtabban mentem vissza hotelba. Vacsoráztam most alkohol nélkül és másnapra becsomagoltattam a reggelim.

Indulás fél hétkor, nagy tempóban, minél hamarabb túl akartam lenni ezen a kritikus részen. Az idő tökéletesen tiszta, de a szívem egyre hevesebben vert a Kő-pataki-tóhoz érkezéskor. Tilosban járás érzésem volt. Egyenesen a játszótér melletti kerítés felé fordulok, mintha a világ legtermészetesebb dolga lenne, hogy ott átlépek. Siker, senkit nem érdekel, hogy erre járok, de úgy láttam elottem más valaki is ment erre. A törpefenyok elrejtenek, majd kövek közt szerpentin a nyeregig. Egy szlovák Tiger energiaitalt megérdemlek ("Power's back").

A Lomnici-nyeregtol pedig már tényleg jelöletlen az út, itt helyesen a déli gerincen fel. Végig a gerincen jobbra kerülgetve a nehéz helyeket egy nagy tábláig. A táblát balról kerülve tovább az első láncig. A lánc után 2 perccel jobbra be a falba további láncok látszanak. Onnantól végig azokat követve a csúcsig. Ez a Komarniczki-féle Tátrai kalauz 30E útja (http://mhk.szofi.net/egyeb/mtkalauzok.htm). Mikor a nyereghez értem legalább 20 ember volt már ott és jó páran hegyivezető nélkül. A láncokig még izgultam, hogy hol kell letérni a gerincről, de amint megláttam a láncokat megnyugodtam, most már nem fogok eltévedni. Félig havas a terep, jó döntés volt a bakancs. A láncok segítenek. 10:50-re felérek, csúcsfotó, pihenés. A felvonóval jövő turisták persze civil öltözékben az elcsúfított csúcson. A kilátás kiterjedt, a többi csúcs porcukrozva havas, szebb így mint kopaszon.

Lefelé nyugodtan már, tilos vagy nem tilos, feljutottam. Útközben egy srác és a barátnoje a Lomnici-nyereg felett nem sokkal kérdezi, hogy merre kell menni, meg hogy vannak-e ellenorök. Még egy utolsó izgulni való a megengedett útra visszatéréskor, újra átlépés a kerítésen - "Mischief managed", csíny letudva. A Kő-pataki-tó egyik sziklájára hanyattfekszem, bámulom a hegy déli falát és hallgatom az Ensiferum "Descendants - Defiance - Destination" című dalát.

Este nyugodtan iszogatok a hotelben, hétfőn vonattal haza, Kassán séta és pár sör a főtér egyik bárjában, utána egy amerikai turista órákig szóval tart a vonaton: az áthúzott italos üveg az ablakon azt jelenti, hogy tilos alkoholt fogyasztani? Nem, csak azt, hogy ne dobd ki az ablakon. Éjfél előtt már Inárcson.

Felszerelés:
Sisak, bakancs

Folytatás:
https://peakbagger.com/climber/ascent.aspx?aid=1060621
Summary Total Data
Ascent Statistics
    Route:Ótátrafüred -> Kő-pataki-tó -> Déli gerinc
    Start Trailhead:Ótátrafüred  
Descent Statistics
    Route:Lomnici-nyereg -> Kő-pataki-tó -> Ótátrafüred
    End Trailhead:Ótátrafüred  This page has been served 300 times since 2005-01-15.
Copyright © 1987-2023 by Peakbagger.com. All Rights Reserved. Questions/Comments/Corrections? See the Contact Page Terms of Service