Peakbagger.com

Ascent of Lomnický štít on 2018-09-30

Climber: Péter Hugli

Other People:Solo Ascent
Date:Sunday, September 30, 2018
Ascent Type:Successful Summit Attained
Peak:Lomnický štít
    Location:Slovakia
    Elevation:8642 ft / 2634 m

Ascent Trip Report

A Lomnici-csúcs a Magas-Tátra második legmagasabb hegye, viszont ez a leglátványosabb. Sajnos a teteje el lett csúfítva a drótkötélpálya állomásával. A Tátrában összesen három csúcsnak van 400 m felett a relatív magassága, a Gerlachfalvi-csúcs, a Lomnici és a Kriván. A másik ketton már voltam, ezért ez a hegy "kötelezo" volt számomra.

A legkönnyebb a déli gerinc feloli normálút, itt is csak két esetben járható:
-fizetett hegyivezetovel
-UIAA igazolvánnyal, de csak LEFELÉ

Az út nehézsége csupán abban áll, hogy nincs jelölve. Szólóban vágtam neki, hogy ne kelljen senkihez igazodni a szervezésben.
A legkevésbé komplikált mód az volt, hogy kettot alszom Ótátrafüreden kényelmesen szállodában. Oda úgyis tudom az utat vonattal. Egy napba pedig onnan is belefér a csúcs.

Mivel a bakancsom az újratalpalásról nem ért még vissza ezért Szilvike bakancsában mentem, szerencsére egyforma méretu a lábunk. Szombaton vonattal kiutaztam és a hotelba (a kiváló Tatrasport Zampa) bejelentkezés után még aznap felmentem a Ko-pataki tóig, hogy szemügyre vegyem a terepet. Már a Lomnici-nyeregbe is csak libegovel lehet felmenni, az odavezeto, régi zöld turistaút bejárata el van rejtve a törpefenyok közé, ráadásul már a zöld jelzést is eltávolították (egyébként megközelítheto még a tómeder felso részén, a koembereket követve és balra fordulva). Persze ez is csak a lehúzásról szól, a Lomnici-nyeregig az út teljesen veszélytelen, jól kijárt és még a kezeket sem kell használni.

Más hegymászókat láttam erre lejönni a felhos idoben és úgy találtam meg az út kezdetét végül. Így egy kicsit nyugodtabban mentem vissza hotelba. Vacsoráztam alkohol nélkül és másnapra becsomagoltattam a reggelim. Indulás fél hétkor, nagy tempóban, minél hamarabb túl akartam lenni ezen a kritikus részen.

Az ido tökéletesen tiszta, de a szívem egyre hevesebben vert a Kopataki-tóhoz érkezéskor. Tilosban járás érzésem volt. A Ko-pataki-tónál a játszótér és az ülolift állomás közt kell a kerítésen átlépni a régi lezárt zöld turistaútra (az Alpenkarte applikáció is jelöli).

Siker, senkit nem érdekel, hogy erre járok, de úgy láttam elottem más valaki is ment erre. A törpefenyok elrejtenek, majd kövek közt szerpentin a nyeregig. Egy szlovák energiaitalt megérdemlek.

A Lomnici-nyeregtol pedig már tényleg jelöletlen az út, itt a déli gerincen fel. Végig a gerincen jobbra kerülgetve a nehéz helyeket egy nagy tábláig. A táblát balról kerülve tovább az elso láncig. A lánc után 2 perccel jobbra be a falba további láncok látszanak. Onnantól végig azokat követve a csúcsig. Ez a Komarniczki-féle Tátrai kalauz 30E útja (http://mhk.szofi.net/egyeb/mtkalauzok.htm).

Legalább 20 ember volt már itt és jó páran hegyivezeto nélkül. A láncokig még izgultam, hogy hol kell letérni a gerincrol, de amint megláttam a láncokat megnyugodtam, most már nem fogok eltévedni. Félig havas a terep, jó döntés volt a bakancs. A láncok segítenek. 10:50-re felérek, csúcsfotó, pihenés. A felvonóval jövo turisták persze civil öltözékben az elcsúfított csúcson. A kilátás kiterjedt, a többi csúcs porcukrozva havas, szebb így mint kopaszon. Lefelé nyugodtan már, tilos vagy nem tilos, feljutottam. Útközben egy srác és a barátnoje a Lomnici-nyereg felett nem sokkal kérdezi, hogy merre kell menni, meg hogy vannak-e ellenorök.
Még egy utolsó izgulni való a megengedett útra visszatéréskor, újra átlépés a kerítésen - "Mischief managed", csíny letudva.
A Ko-pataki tó egyik sziklájára hanyattfekszem, bámulom a hegy szemközti falát és hallgatom az Ensiferumot (Descendants - Defiance - Destination).

Este nyugodtan iszogatok a hotelben, hétfon vonattal haza, Kassán séta és pár sör a fotér egyik bárjában, utána egy amerikai turista órákig szóval tart a vonaton, éjfél elott már Inárcson.

Felszerelés:
Sisak, bakancs

Folytatás:
https://peakbagger.com/climber/ascent.aspx?aid=1060621
Summary Total Data
Ascent Statistics
    Route:Ótátrafüred -> Ko-pataki-tó -> Déli gerinc
    Start Trailhead:Ótátrafüred  
Descent Statistics
    Route:Lomnici-nyereg -> Ko-pataki-tó -> Ótátrafüred
    End Trailhead:Ótátrafüred  This page has been served 233 times since 2005-01-15.
Copyright © 1987-2022 by Peakbagger.com. All Rights Reserved. Questions/Comments/Corrections? See the Contact Page Terms of Service